ΒΙΒΛΙΟ : Παναγιώτης Παναγιώτου Αιχμαλωσίας βιώματα. Τα βιώματα του Μιχάλη Κυριάκου από την Τύμπου, αιχμαλώτου των Τούρκων το 1974 Λευκωσία 2015

Τα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, έκαναν πολλούς απ’ αυτούς που συμμετείχαν στον πόλεμο δειλά –δειλά να αρχίσουν να γράφουν τις εμπειρίες τους, τις μνήμες τους από εκείνες τις τραγικές μέρες.
Τα χρόνια κυλούσαν κι αυτού του είδους τα βιβλία πολλαπλασιάστηκαν κι έτσι μετά από 43 χρόνια έχουμε μια πληθώρα τέτοιων αφηγηματικών πονημάτων.
Τα πιο πολλά είναι απλοικά γραμμένα χωρίς να υπάρχει εμβάθυνση στις κύριες αιτίες αυτής της εθνικής καταστροφής, εντούτοις όμως τα πιο πολλά έχουν έντονο το χρώμα της πολιτικής τοποθέτησης του γράφοντος γύρω από το κλίμα που επικρατούσε στη Κύπρο πριν την εισβολή.
Το τραγικότερο κομμάτι αυτής της ιστορίας και θα μπορούσε να πει κανείς και το πιο ενδιαφέρον είναι για όσους είχαν την πικρή εμπειρία να συλληφθούν από τους Τούρκους τις ημέρες εκείνες και ιδιαίτερα αυτοί που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.
Το βιβλίο του Παναγιώτη Παναγιώτου με τις αφηγήσεις του Μιχάλη Κυριάκου από την Τύμπου είναι ενταγμένο μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Με απλά και στρωτά λόγια, ο ίδιος ο Κυριάκου απευθύνεται σε μας προτρέποντας να διαβάσουμε το βιβλίο:
«Φίλε αναγνώστη,
Το βιβλίο μου είναι χαρισμένο σε σένα με στόχο να σε ενημερώσω πως πέρασα όλα αυτά τα χρόνια που είναι η ωμή πραγματικότητα. Με την αιχμαλωσία μου κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής και όλα όσα συνέβηκαν το μαύρο καλοκαίρι του 74, που τις συνέπειες  επωμιζόμαστε σήμερα, σε αφήνω στην δική σου κρίση, να αναλογιστείς πως φθάσαμε εδώ που φθάσαμε και να προβληματιστείς για το μέλλον αυτού του δύσμοιρου τόπου.
Τέλος σε ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σου να διαβάσεις το βιβλίο μου».
Επειδή το θέμα των αγνοουμένων από τον πόλεμο του 1974 είναι ανοικτό, τέτοιου είδους αφηγηματικά βιβλία έχουν ένα ενδιαφέρον για τον ερευνητή στο να συλλέξει πληροφορίες για το πως έγιναν οι συλλήψεις, οι τόποι κράτησης, τα βασανιστήρια και το κυριότερο το πως και σε ποια μέρη κρατήθηκαν οι αιχμάλωτοι στις περιοχές της Τουρκίας.


Σπύρος Δημητρίου.

Παναγιώτης Παναγιώτου Αιχμαλωσίας βιώματα. Τα βιώματα του Μιχάλη Κυριάκου από την Τύμπου, αιχμαλώτου των Τούρκων το 1974 Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 2015


Βιβλιοθήκη : Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια