25 Μαρτίου 1957 στην Αθήνα: «Με τα συνθήματα Ε.Ο.Κ.Α. – ΕΝΩΣΙΣ ο λαός των Αθηνών εώρτασε την Εθνικήν Επέτειον».



Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή

Στις 25 Μαρτίου 1957 έγινα μεγάλες και ενθουσιώδεις διαδηλώσεις για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα. Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες η νεολαία με επικεφαλείς τους φοιτητές διαδήλωσαν με συνθήματα «ΈΝΩΣΙΣ» και ενεπλάκησαν με την αστυνομία.
Πριν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις κι ενώ ακόμη γινόταν οι παρέλαση, φοιτητές που βρισκόντουσαν στις διασταυρώσεις της Πανεπιστημίου και στις παρόδους φώναζαν ενωτικά συνθήματα και έριχναν προκηρύξεις όπου γινόταν παραλληλισμός του Κυπριακού Αγώνα με το 1821 και διακηρύσσοντας την φλογερή πίστη του Κυπριακού λαού στη δικαίωση του αγώνος. Τα συνθήματα και οι ζητωκραυγές συγκίνησαν τον κόσμο και μετά το πέρας της παρέλασης γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» : «πυκναί μάζαι λαού ήρχισαν – να ανέρχωνται τον οδόν Πανεπιστημίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Εις το ύψος του Μετοχικού Ταμείου, τα πλήθη ανεχαιτίσθησαν υπό ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αι οποίαι επενέβησαν εκείνην την στιγμήν».
Τα επεισόδια επεκτάθηκαν μέχρι την Ομόνοια και την πλατεία Βάθης και κράτησαν περίπου 3 ώρες. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων έγιναν 15 συλλήψεις που όμως αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Εν τούτοις οι φοιτητικές οργανώσεις της Αθήνα με κοινό υπόμνημά τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την μη απόλυση του προέδρου της Παμφοιτητικής Ενώσεως κ. Εμμ. Φαλτάιτς ο οποίος, όπως τονιζόταν στο υπόμνημα, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να διαδηλώνει με τους συμφοιτητές του τον εθνικό πόθο για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου. Το υπόμνημα υπέγραφαν η διοικούσα επιτροπή συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών(ΔΕΣΠΑ), ο Εθνικός Σύλλογος Παντείου Σχολής, ο Εθνικός Σύλλογος Ανωτάτης Εμπορικής, η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ) και η Εθνική Παμφοιτητική Ένωσις.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι και την προηγούμενη ημέρα μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, οι μαθητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και προχώρησαν σε διαδήλωση ζητωκραυγάζοντας με ενθουσιασμό συνθήματα υπέρ της Κύπρου και της ΕΟΚΑ. Η αστυνομία επενέβη και διέλυσε την διαδήλωση χωρίς σοβαρά επεισόδια.

Σχόλια