Ιούλιος 1957 : Διπλωματικός «πυρετός» γύρω από την ελληνική κατάθεση προσφυγής για το Κυπριακό στον Ο.Η.Ε.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή

Στις 6 Ιουλίου 1957 αναχώρησε ο Χάρτινγκ για το Λονδίνο  και αρχίζει φαινομενικά να υπάρχει μια νέα πολιτική των Άγγλων στο Κυπριακό που όμως στην ουσία της παρέμενε σταθερή στις επιδιώξεις της. Ο Κυβερνήτης Χάρτινγκ συναντήθηκε με τον Λέννοξ Μπόυντ στις 7 και 8 Ιουλίου 1957 και την επόμενη  μέρα εισήλθε στο νοσοκομείο της Βρετανικής πρωτεύουσας με πρόβλημα στις αμυγδαλές του. Η ασθένεια μάλλον ήταν πρόφαση για να κρύψει την αντίδραση που υπήρχε προς το πρόσωπό του διότι παρ’ όλες τις υπερφίαλες δηλώσεις του δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει μέχρι εκείνη την στιγμή την ΕΟΚΑ. Επίσης ο τύπος σχολίαζε δυσμενώς το πρόσωπό του τονίζοντας την αντιπαράθεση που υπήρχε με τον Πρωθυπουργό για τον οποίο αποτελούσε «βάρος δια την Κυβέρνησιν».
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 1957 εν αναμονή της ελληνικής προσφυγής για το Κυπριακό στον Ο.Η.Ε, ξεκίνησε μπαράζ αλληλοσυγκρουόμενων ειδήσεων στον αγγλικό τύπο που στόχο είχε να προκληθεί σύγχυση και εξασκηθούν πιέσεις στην Ελληνική Κυβέρνηση να μην κατατεθεί η προσφυγή.
Τελικά στις 15 Ιουλίου 1957 κατατέθηκε η ελληνική προσφυγή για την αναγραφή στην προκαταρκτική ημερήσια διάταξη της προσεχούς Γ. Σ του Ο.Η.Ε με το ακόλουθο θέμα:
1)      Εφαρμογή, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, της αρχής των «ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιαθέσεως των Λαών» στη περίπτωση του πληθυσμού της νήσου Κύπρου.
2)      Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βαναυσότητες υπό της Βρετανικής διοικήσεως εναντίον της Κύπρου.




Πηγή:
Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα -  Διγενή  Απομνημονεύματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Εκδόσεις Πελασγός  Αθήνα  2013



Σχόλια