ΒΙΒΛΙΟ : ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

Ένα σημαντικό βιωματικό βιβλίο από την συμμετοχή ενός Έλληνα της Κύπρου, Αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, του υποστράτηγου Σταύρου Χριστοδουλίδη, στον πόλεμο της Μικράς Ασίας. Ο Χριστοδουλίδης που γεννήθηκε το 1894 στο Καιμακλί της Λευκωσίας και πέθανε στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου 1984,  αποτελεί έναν από τους χιλιάδες εθελοντές της Κύπρου που συμμετείχε στους εθνικούς Αγώνες και ταυτόχρονα έναν Έλληνα της Κύπρου που διέπρεψε ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού φτάνοντας στο βαθμό του υποστρατήγου.
Το παρόν βιβλίο είναι το ημερολόγιο του υπολοχαγού τότε Σταύρου Χριστοδουλίδη, που κρατούσε σημειώσεις καθόλη την διαδρομή και την πολεμική συμμετοχή του στη Μικρασιατική εκστρατεία, με το 25ο Σύνταγμα Πεζικού.
Το βιβλίο προλόγισε κι επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Κρίνος- Πανίτσας και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Συλλογές του Αργύρη Βουρνά, στην Αθήνα το 2005.

Γράφει ο γιός του Περικλής(υποναύαρχος ε.α) στο βιογραφικό σημείωμα που έγραψε για τον πατέρα του :
«Ο Σταύρος Χριστοδουλίδης καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Ήταν ο μικρότερος από πέντε αδέλφια. Έχασε τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία.
Είχε ιδιαίτερη επίδοση στα ελληνικά γράμματα. Μετά την γυμνασιακή του εκπαίδευση εργάσθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο, ως δημοδιδάσκαλος για ένα έτος. Είχε μέσα του την φλόγα της ελευθερίας και το όνειρό του ήταν να δει την Κύπρο στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδος, την Ελλάδα. Αναγκάσθηκε να έλθει στην Αθήνα μαζί με τον ένα αδελφό του, τον Ιωάννη. Και οι δύο απέβλεπαν σε μία καλύτερη τύχη. Πέρασαν πολύ δύσκολες μέρες και ο μεν αδελφός του σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιατρική, ο ίδιος δε κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό και στην συνέχεια εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων από όπου απεφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός το 1917.
Η ζωή του στο στράτευμα ήταν πολυτάραχη με τα αλλεπάλληλα στρατιωτικά κινήματα, τα οποία είχαν πολιτικό χαρακτήρα.
Νυμφεύθηκε στην Αθήνα την συμπατριώρισσά του Ελένη, το γένος Πιπερίδου, από τη Λευκωσία. Απέκτησαν δυο αγόρια, τον Λοίζο(1920) και τον Περικλή (1925). Και τα δυο του παιδιά έγιναν στρατιωτικοί. Ο μεν πρώτος, ο Λοίζος, σταδιοδρόμησε μέχρι το βαθμό του Υποστρατήγου, ο δε δεύτερος, ο Περικλής, στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον βαθμό του Υποναυάρχου. Ο Σταύρος Χριστοδουλίδης, από τις κατατάξεώς του στον Ελληνικό Στρατό και εν συνεχεία μετά την έξοδό του από την Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, μέχρι την αποστρατεία του, έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους της Ελλάδος.
Στη μικρασιατική εκστρατεία, υπηρέτησε στη πρώτη γραμμή ως Υπολοχαγός….»
Απόσπασμα από το βιογραφικό σημείωμα που έγραψε ο γιός του Σταύρου Χριστοδουλίδη, υποναύαρχος Περικλής Χριστοδουλίδης

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Μ. ΑΣΙΑΣ Εκδόσεις Συλλογές Αθήνα 2005.


Βιβλιοθήκη Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια